Nieuws

Heb ik diabetes, of verkeer ik in een gevaarlijk voorstadium ervan, waar je niets van merkt? Hoe is het om je eigen bloedsuiker te prikken?

Dat zijn 2 vragen die ik mezelf stelde naar aanleiding van de discussie rondom de recente boeken ‘De voedselzandloper’ en ‘Broodbuik’.
Volgens Kris Verburgh en William Davis is brood (en andere tarweproducten) funest voor je glucosemetabolisme.
Dat wil zeggen: elke keer dat je iets eet waar tarwe in zit (en dat zijn heeeeeel veel producten) schiet je bloedsuikerspiegel de hoogte in; en we weten allemaal dat dat diabetes kan veroorzaken als het te vaak gebeurt.
De alvleesklier (pancreas), die insuline produceert om de glucose uit het bloed af te leveren bij de lichaamscellen die energie nodig hebben, en zo de suikerspiegel weer stabiliseert (eenvoudig uitgelegd), verslijt daarbij als het ware en kan niet meer genoeg insuline produceren.

De eerste vraag leek me niet echt serieus op mij van toepassing, gezien mijn (volgens mij) gezonde levensstijl. Maar toch: in Nederland komen er jaarlijks bijna 80.000 diabetici bij. En als je veel achter je computer zit, loop je toch ook risico. Zelfs als je veel sport.
De tweede vraag was gewoon pure nieuwsgierigheid.
Een derde factor die meespeelde: wat is nou eigenlijk echt de glycemische index (G.I., snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na nuttigen van een bepaald voedingsmiddel, pure glucose = 100) van producten als tarwebrood en bijvoorbeeld havermout, wat door Verburgh zo enthousiast als gezond alternatief wordt gepresenteerd?
Er circuleren namelijk talloze G.I.-lijsten en die spreken elkaar vaak tegen. Zo varieert de G.I. van volkorenbrood van 30 tot 77…

Dus besloot ik een bloedsuikermeter aan te schaffen en er zelf maar eens een onderzoekje aan te wagen.
Niet echt wetenschappelijk onderbouwd, maar wel interessant om bijvoorbeeld te zien wat voor effect een kom yoghurt met havermout op mijn bloedsuikerspiegel heeft, vergeleken met bijvoorbeeld een gewone broodmaaltijd.

Hierbij de meetresultaten:

8.30:   nuchtere waarde: 4,6 mmol/l
10.40: ontbijt havermout/yoghurt/banaan/walnoten/moerbeien + fruitgroentesap
11.55: waarde 4,9 mmol/l
12.40: 4,5 mmol/l
13.30: lunch 1,5 ei, brood, roomboter, hagelslag, kaas, hummus, tomaat
14.45: 4,7 mmol/l
15.45: 4,5 mmol/l
16.15: volkorenbrood met hummus, stukje gerookte makreel, 2 vijgen.
17.30: 3,8 mmol/l
18.45: diner, curry van aubergine en doperwten met witte rijst en mango chutney/glas rode wijn/aloe vera-kokosdrankje
19.30: 6,6 mmol/l
20.30: 5,8 mmol/l
21.30: 4,1 mmol/l
22.45: vanille yoghurt met cacao nibs, thee met honing en stukje pure chocolade (16g)
23.30: 5,1 mmol/l
00.20: 4,7 mmol/l

Mmmh wat kan je daar nu uit concluderen?
Mijn suikerspiegel maakt geen grote sprongen: onder 7,8 is normaal (diabetici zitten boven de 11,0). Dat lijkt me een goed teken.
Het brood deed vrij weinig, misschien omdat het biologisch was?
Kennelijk wordt mijn pancreas alleen een beetje onrustig van de avondmaaltijd.
Zou dat door de verguisde wite rijst komen? Alcohol kan ook van ‘invloed’ zijn.
Het tropische drankje dat ik nam is gezoet met fructose, dat speelt niet echt een rol.

Ik denk dat ik een strakker schema moet aanhouden voor de metingen, om de 30 minuten bijvoorbeeld. Het ging niet helemaal vlotjes, maar dat kwam ook omdat ik even moest wennen aan het prikken (voor de eerste meting heb ik het 8 keer moeten doen omdat ik de meetstrip verkeerd vasthield, met veel bloed en gevloek!)

Verder is het natuurlijk interessant om te kijken wat ‘losse’ voedingsmiddelen doen: 100 gram havermout vs. 100 gram volkorenbrood (van de supermarkt) bijvoorbeeld.
Ook al eet je in de praktijk altijd combinaties, wat natuurlijk ook van invloed is: een broodje ei wordt immers langzamer verteerd dan een broodje hagelslag…

Maar ik ben tevreden. Als je veel sport is je glucosemetabolisme flexibeler en gezonder, zegt men.
Dat zal dan bij mij wel het geval zijn.
Hoop ik.

Arnoud van de Giessen
(wordt vervolgd)

(c) 2013 VoedingsadviesWesterpark